Image of Christmas in Russia

Het is weer december, de meest sfeervolle en magische maand van het jaar. In Nederland beginnen we deze feestmaand natuurlijk met het Sinterklaasfeest. Zodra alle cadeautjes zijn uitgepakt en onze buikjes gevuld zijn met pepernoten en chocoladeletters, gaan we voorbereidingen treffen voor het volgende decemberfeest: Kerstmis.

We versieren ons huis met kaarsjes, kerstkransen en uiteraard een mooie kerstboom. Misschien bezoeken we nog een kerstmarkt, waar we na een paar rondjes op de schaatsbaan lekker opwarmen met een oliebol en een mok warme chocolademelk (of glühwein voor papa en mama). Voor ons Nederlanders is de maand december onlosmakelijk verbonden met deze dingen, maar buiten Europa zullen er maar weinig mensen zijn die weten wie Sint-Nicolaas is of hoe een oliebol smaakt. En zo kent elke cultuur zijn eigen unieke decembertradities.

‘Twas the night before Christmas…

Venezuela

Wie een bijzondere kerstervaring wil mee maken, moet eens een bezoekje brengen aan Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Neem dan wel je rolschaatsen mee, want het is een Venezolaanse traditie om op de ochtend voor kerst al rolschaatsend naar de kerk te gaan. Gelukkig voor de lokale bevolking is de kans op een witte kerst in Venezuela wel héél klein, anders zou dit een gevaarlijke onderneming zijn.

Source: www.travelkhana.com

Noorwegen

In Noorwegen hebben ze een andere aparte traditie: daar worden op kerstavond alle bezemstelen verstopt, zodat ze niet gestolen kunnen worden. De traditie is eeuwen geleden ontstaan, toen men nog in hekserij geloofde en bang was dat er op kerstavond heksen langs zouden komen op zoek naar bezemstelen.

Image of traditional brooms in Norway

Image by Ruth Hartnup on Flickr

Zweden

Soms pakken kersttradities echter niet helemaal uit zoals de bedoeling is. In het centrum van Gävle in Zweden wordt al sinds 1966 elke december een 13 meter hoge kerstbok van stro opgebouwd – die vandalen elk jaar opnieuw proberen in brand te zetten. De zogenoemde Gävlebok proberen te verbranden is inmiddels een traditie op zich geworden, want dat is tot nu toe maar liefst 37 keer gelukt.

De Catalaanse ‘kakker’

In het Spaanse Catalonië heeft de traditionele kerststal een wel heel unieke toevoeging: de zogenaamde caganer (het Catalaanse woord voor ‘kakker’). Ja, je hoort het goed: het is een beeldje van een poppetje dat met de broek omlaag zijn behoefte aan het doen is. De caganer wordt nooit voorin de kerststal geplaatst, maar staat verstopt achter een boom of in een hoekje (tot het grote plezier van kinderen, die er een wedstrijd van maken om het beeldje zo snel mogelijk te vinden).

Image of Caganer

Source: Amazon.com

Traditionele kerstbarbecue

Een aanzienlijk deel van de kerstdagen draait om samen lekker eten en drinken. Maar tussen wat we in Nederland op tafel zetten en wat bijvoorbeeld een Australiër als kerstmaal eet, zit een wereld van verschil.

Image of Christmas in Australia: BBQ

Source: https://baysidejournal.com

Aangezien het in Australië in december zomer is met een gemiddelde temperatuur van zo’n 26 °C, is de kans groot dat het kerstdiner daar op de barbecue belandt. Ook in Zuid-Afrika bestaat het kerstdiner vaak uit een braai, wat vergelijkbaar is met een barbecue. En voor wie geen fan is van barbecueën, is er nog een andere typisch Afrikaanse kerstdelicatesse: gefrituurde rups. Klinkt heerlijk, toch?

Religieuze oorsprong

Hoewel Kerstmis een religieuze oorsprong heeft, heeft het feest in westerse landen voor veel mensen steeds minder met geloof te maken. In bepaalde christelijke gebieden, waaronder in een aantal Oost-Afrikaanse landen, is het feest echter helemaal niet gecommercialiseerd en staat Kerstmis nog echt helemaal in het teken van religie.

De inwoners verzamelen daar bladeren en stenen als verjaardagscadeau voor Jezus en het populairste kerstcadeau om aan vrienden of familie te geven, is nieuwe kleding om naar de kerk te dragen. Wat een verschil met onze ‘westerse’ kerstcadeaus –  maar misschien verklaart dat wel waarom wij elk jaar weer een paar sokken krijgen.

Nog even aftellen

Iedereen die een adventskalender in huis heeft gehaald (nóg een kersttraditie), is de dagen al aan het aftellen tot Kerstmis. Of je het nu viert door samen pakjes open te maken bij de kerstboom of door een gezellige familiefilm op te zetten en met een mok chocolademelk onder een dekentje te kruipen: Kerstmis heeft voor elk wat wils. Maar met het oog op een multiculturele samenleving is het wellicht leuk om het dit jaar eens anders te vieren – bijvoorbeeld met een traditionele braai, of met een rolschaatstochtje naar de mis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *