De taal van de liefde – de enige taal die niet te vertalen is…

Nu Valentijnsdag in zicht komt, worden er al volop intieme avondjes gepland en cadeautjes gekocht voor die ene bijzondere persoon. Hier in Nederland verrassen we onze geliefden doorgaans met bonbons, bloemen, kaartjes, romantische diners bij kaarslicht en zelfs knuffelbeertjes met hartjes. Hoewel je met deze klassiekers altijd wel goed zit, zijn er originelere cadeautjes te bedenken.

JAPAN – HOORDE IK DAAR ‘CHOCOLADE’?

Het is vast geen verrassing dat chocolaatjes ook in veel andere landen ontzettend populair zijn rond deze feestdag. Hoe kun je iemand immers beter je liefde verklaren dan met chocolade? In Japan kun je daar echter niet zomaar elke soort chocolade voor gebruiken. Daar geven de vrouwen juist chocolade aan de mannen in hun leven, en het soort chocolade dat ze geven symboliseert hun relatie met de ontvanger.

Bron: http://www.uwajimaya.com/blog/detail/japanese-valentines-day

Wie bijvoorbeeld ‘giri-choko’ aan haar vriend geeft, heeft daarna wel iets goed te maken. Dit betekent namelijk letterlijk ‘verplichtingschocolade’ en wordt meestal gegeven aan collega’s, mannelijke vrienden of familieleden – relaties waarbij geen sprake is van romantiek. Je vriend, man of date zou je juist verwennen met een doosje ‘honmei-choko’ (‘favoriete chocolade’). Chocolade die je liever niet zou ontvangen (…alsof dat mogelijk is) is ‘cho-giri choko’. Deze chocolade zou je uit medelijden geven aan mannen die je niet echt aardig vindt, zoals een onpopulaire collega of kennis.

ZUID-KOREA – VALENTIJNSDAG 2.0

In Zuid-Korea bestaat dezelfde traditie. Hoewel op Valentijnsdag de liefde alleen door de dames verklaard wordt, reageren de mannen precies een maand later op hun avances, op Witte Dag. Op deze feestdag bedanken ze hun aanbidders door ze cadeautjes te geven die twee of drie keer meer waard zijn dan het cadeau dat ze zelf op Valentijnsdag hebben gekregen.

Weer een maand later is er in Zuid-Korea nog een feestdag: Zwarte Dag. Op 14 april gaan vrijgezellen gekleed in het zwart en zoeken ze troost in jajangmyeon, ‘zwarte noedels’. Dit gerecht bestaat uit Koreaanse noedels met een zwartebonensaus. Oké, misschien niet zo lekker als chocolade, maar toch wel heel lekker!

WALES – LEPELTJE LEPELTJE

Het meest bijzondere Valentijnsdagcadeau vind je waarschijnlijk in Wales. Als je daar iemand de liefde wil verklaren, kun je dat het beste doen met een houten lepel. Deze zogenaamde love spoons werden oorspronkelijk handgemaakt, met snijwerk dat symbool stond voor voorspoed, geluk en liefde. De traditie stamt uit de 17e eeuw en komt voort uit de romantische cadeautjes die zeelieden voor hun geliefden maakten op zee. Vandaag de dag zijn de lepels ook een gepast cadeau voor een bruiloft, verjaardag, doop of jubileum.

Bron: http://www.wales.com/lovespoons

ESTLAND – VAN JE VRIENDEN MOET JE ‘T HEBBEN

In Estland hoeft niemand zich buitengesloten te voelen op 14 februari. De Esten vieren dan namelijk Sõbrapäev: Vriendendag. Stelletjes, vrienden en familieleden vieren de liefde en vriendschap door elkaar cadeautjes en kaartjes te geven. Dus mocht je ertegen opzien om dit jaar wéér alleen te zijn op Valentijnsdag, breng de dag dan gewoon gezellig met je vrienden door en proost samen op jullie vriendschap!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *